torstai 8. lokakuuta 2015

Onnelin ja Annelin talvi on ensimmäinen elokuvateattereissa esitettävä kuvailutulkattu lastenelokuva

(Tarja Rantalaisen tekstiä 8.10.2015)

Perjantaina 9.10. elokuvateatterissa ensi-iltansa saava Onnelin ja Annelin talvi on ensimmäinen lastenelokuva Suomessa, johon on elokuvateatterissa mahdollista saada kuvailutulkkaus. Kuvailutulkkauksessa tulkki kertoo sanoin sen, mitä näkövammainen ei voi nähdä. Tämä mahdollistaa näkövammaisille elokuvien kokemisen aivan uudella tavalla. Kuvailutulkkauksen saa käyttöönsä älypuhelimeen ilmaiseksi ladattavan MovieReading –sovelluksen kautta. MovieReading mahdollistaa sen, että näkövammainen voi mennä elokuviin milloin haluaa ja osallistua elokuvateatterin tunnelmaan kaiken kansan joukossa.

Onnelin ja Annelin talvi –kuvailutulkkauksen ovat tehneet Anu Aaltonen, Carita Lehtniemi ja Heikki Ekola. Lukijana toimii Anu Aaltonen. Ennen Onnelin ja Annelin talvea Suomessa on kuvailutulkattu muutama elokuva, joista elokuvateattereissa on ollut toistaiseksi vain Klaus Härön keväällä 2015 ilmestynyt Miekkailija –elokuva.

Syntymäsokea Mikko Ojanen kuvailee kuvailutulkkauksen merkitystä näin:
“Kuvailutulkattu Onnelin ja Annelin talvi on enemmän kuin onnenpotku näkövammaisille lapsille: se on kukonaskel kohti visuaalisen lastenkulttuurin saavutettavuutta. Tähän asti aikuiset näkövammaiset ovat voineet jossain määrin jo nauttia kuvailutulkatusta kulttuurista. Mutta nyt on lasten vuoro. Äänimaailma kiehtoo ja kiinnostaa sokeaakin, mutta se ei kuitenkaan kerro, miksi tapahtumat välitetään valkokankaalle elokuvan keinoin eikä vaikkapa kuunnelmana tai romaanina. Myös näkövammaiset lapset ja nuoret ovat oikeutettuja visuaaliseen yleissivistykseen “

Onnelin ja Annelin talvi -elokuvasta

Parhaat ystävykset, Onneli ja Anneli, ovat kaksi tavallista pikkutyttöä, ehkä vain vähän onnellisempia kuin useimmat muut, koska heillä on satumainen mahdollisuus asua kahdestaan omassa talossaan. Eräänä joulukuisena iltana heidän ikioman talonsa pihaan ajaa pieni, tuskin kenkälaatikon kokoinen auto, josta nousee ulos pikkuruinen Vaaksanheimon perhe. Vaaksanheimot ovat joutuneet kodittomiksi koska metsuri on hajottanut heidän kotitalonsa. He muuttavat väliaikaisesti Onnelin ja Annelin nukkekotiin asumaan, mutta pian selviää, että kaikilla isoilla ihmisillä ei olekaan hyviä aikeita Vaaksanheimojen suhteen. Tarinan salaperäisten yhteensattumien taustalla on tälläkin kertaa hyväntahtoinen rouva Ruusupuu.

Saara Cantellin ohjaama Onnelin ja Annelin talvi –elokuva perustuu Marjatta Kurenniemen samannimiseen kirjaan, joka on järjestyksessä toinen neljästä Onneli ja Anneli -kirjasta. Onnelin ja Annelin talvi -elokuva on itsenäinen jatko-osa Onneli ja Anneli –elokuvalle, joka keräsi lähes 180 000 katsojaa elokuvateattereissa vuonna 2014. Elokuvan pääosissa nähdään Aava Merikanto (Onneli) ja Lilja Lehto (Anneli). Suomeksi puhutussa elokuvassa on myös ruotsinkielinen tekstitys.

Elokuvan käsikirjoituksen on kirjoittanut Sami Keski-Vähälä ja elokuvan tuottajat ovat Teea Hyytiä ja Sari Lempiäinen Zodiak Finlandilta. Onnelin ja Annelin talvi –elokuvaa ovat tukeneet Yleisradio, Suomen elokuvasäätiö ja Kirkon mediasäätiö. Lisäksi elokuva on saanut kehittelytukea Euroopan unionin Luova Eurooppa –ohjelmasta. Elokuvan levittäjä on Nordisk Film. Elokuvan pääyhteistyökumppanit ovat Loviisan kaupunki, Kannustalo ja Elisa.

Katso elokuvan traileri tästä: https://www.youtube.com/watch?v=zAUgG705Nl8

Elokuvan nettisivut: http://onnelijaanneli.fi

Ei kommentteja: