perjantai 19. marraskuuta 2010

Kuvailutulkkausta televisiossa ja DVD:llä

Tauno Tukevan sota-TV-sarja kuvailutulkattuna joulukuussa

Heidi Köngäksen ohjaama kolmiosainen draamasarja Tauno Tukevan sota kertoo jatkosodasta ruoanlaiton näkökulmasta.

TV 1 lähettää minisarjan kuvailutulkattuna maanantaisin 13.12., 20.12. ja 27.12. klo 21.30. Uusinnat nähdään saman viikon keskiviikkona klo 19. Kuvailutulkkauksen kuulee, kun valitsee digiboksin äänivalikosta ensisijaiseksi kieleksi hollannin. Kuvailutulkkauksesta vastaavat Anu Aaltonen ja Hannele Antikainen.

Draamasarja Tauno Tukevan sota katsoo jatkosotaa uudesta näkökulmasta. Se kertoo rintamalla ruokaa laittavista miehistä, ns. töpinän porukasta, joka ei ole taistelujen keskiössä. Silti sota osuu myös heihin. Tauno Tukevan sota kuvaa myös kotirintamaa, naisten ja lasten kokemuksia sodasta.

Laila Hirvisaaren ja Eve Hietamiehen käsikirjoittaman sarjan nimihenkilö on keski-ikäinen perheenisä, joka puhuu itsensä töpinään. Pääroolia näyttelee Jaakko Saariluoma. Hän tekee Tauno Tukevana sen vakavan roolin, jota koomikolta on odotettu jo pitkään.

Yleisradio toivoo näkövammaisilta ja näkeviltä vastaanottajilta palautetta Tauno Tukevan sota-sarjan kuvailutulkkauksesta. Käyttäjäpalaute on tärkeää, koska Yleisradiossa pohditaan juuri nyt kuvailutulkkauspalvelun laajentamista. Lähetä palautteesi tammikuun 2011 loppuun mennessä kulttuurisihteeri Tanja Turuselle sähköpostitse tanja.turunen@kulttuuripalvelu.fi tai puhelimitse P. 09-3960 5505- - - - -Risto Räppääjä ja Polkupyörävaras-elokuvan DVD julkaistaan kuvailutulkattuna 19.11.

Risto Räppääjä ja Polkupyörävaras- elokuvan DVD:ltä löytyy kuvailutulkkaus näkövammaisille. Kuvailutulkkauksesta vastaa Pirkko-Leena Toikka. Risto Räppääjä ja Polkupyörävaras on toinen Suomessa julkaistu kuvailutulkattu DVD-elokuva ja ensimmäinen lastenelokuva. Kuvailutulkattu Postia pappi Jaakobille (2009) oli Risto Räppääjän tapaan Kinotar Oy:n tuotantoa. Tuottaja Risto Salomaan mukaan DVD on myynnissä laajalti, kaikissa DVD-myyntipisteissä, kaikissa kauppaketjuissa.

Tietoa elokuvasta:

Ensi-ilta: 12.02.2010
Pituus: 79 min
Ikäraja: S
Ohjaus: Mari Rantasila
Käsikirjoitus: Sinikka ja Tiina Nopola

Risto Räppääjä ja polkupyörävaras on vauhdikas ja koskettava musiikkikomedia, joka kertoo täysin uuden tarinan Riston seikkailuista. Rauha Räppääjä ja Lennart Lindberg päättävät lähteä lomalle ja Pakastaja-Elvi tulee hoitamaan Ristoa ja Nelli Nuudelipäätä. Risto saa lohduksi uuden valtavan hienon polkupyörän. Valitettavasti pyörä salaperäisesti katoaa. Tästä alkaa huikea seikkailu, jossa kaikkien päähenkilöidemme tiet risteävät mitä kummallisimmin tavoin. Ja mitä tekemistä tässä kaikessa on Bertil ja Robert Rosenbögelillä ja hoitolaitoksella, jota johtavat laulavat lääkärit?

(kirjoittaja: Tanja Turunen)

Ei kommentteja: