maanantai 26. lokakuuta 2009

Nelosen uutisissa tänään kuvailusta

Nelosen toimittajan mukaan tänään maanantaina 26.10. klo 18.45 alkavissa Nelosen uutisissa nähdään NKL:n tiedonsaantijohtaja Teuvo Heikkosen ja pastori Mikko Ojasen haastattelut Postia pappi Jaakobille-elokuvan DVD:n kuvailusta. Huomenna 27.10. Ylen radion kulttuuriuutisissa on niin ikään luvassa em. asiantuntijoiden haastattelut. Suomen ensimmäisestä kuvaillusta DVD-elokuvasta ovat uutisoineet myös MTV3 ja Helsingin Sanomat. Huomisista Ilta-Sanomistakin voi löytää aihetta koskevan uutisen.

- - - -

Tässä vielä tiedotetekstiä projektista:

Postia pappi Jaakobille –

ensimmäinen näkövammaisille kuvailtu DVD – elokuvaKlaus Härön elokuva Postia pappi Jaakobille on ensimmäinen Suomessa julkaistu kuvailuraidalla varustettu DVD. Kuvailu välittää näkövammaiselle katsojalle sen, mitä elokuvan repliikit ja äänimaisema eivät kerro: henkilöiden ulkonäön, ilmeet, eleet ja katseet sekä rakennukset, huoneet ja maiseman. DVD julkaistaan 6.11.2009

Pirkko-Leena Toikan kuvailu sulautuu luontevaksi osaksi Postia pappi Jaakobille - elokuvan kerrontaa. Se ei ole vain päälle liimattu selostus. Kuvailun kuunteleminen ei vastaa elokuvan katsomista, mutta se on erinomainen ”käännös”.

Suomessa ei ole tähän päivään saakka voinut ostaa DVD- elokuvaa, jossa olisi kuvailuraita. Toisin on esimerkiksi Britanniassa, jossa julkaistaan kymmeniä, ellei satoja kuvailtuja DVD- tallenteita vuosittain.

Postia pappi Jaakobille on lämminhenkinen ja koskettava kertomus armahduksen saaneesta elinkautisvanki Leilasta. Leila on tottunut pitämään huolta vain itsestään, joten tehtävä sokean pappi Jaakobin henkilökohtaisena avustajana aiheuttaa ristiriitoja.

Posteljooni tuo päivittäin kirjeitä, joissa ihmiset pyytävät apua pappi Jaakobilta. Kirjeisiin vastaaminen on Jaakobin elämäntehtävä. Leila on jo päättänyt lähteä pappilasta, kun kirjeiden tulo yllättäen lakkaa ja Jaakobin elämä järkkyy.

Kaksi täysin erilaista maailmaa kietoutuvat odottamattomasti toisiinsa, jolloin auttajan ja autettavan osat kääntyvät päälaelleen.

Postia pappi Jaakobille on Suomen ehdokas Oscar-kisaan.”Postia pappi Jaakobille - elokuvan kuvailuraita kertoo minulle sen, miksi tämä koskettava tarina halutaan kertoa juuri elokuvan keinoin. Itsekin sokeana seurakuntapappina olen kiinnostunut ”näkemään”, miten Jaakob ja hänen avustajansa kohtaavat toisensa sanattomasti.”

Mikko Ojanen, Lappeenrannan seurakunnan kappalainen
Tanja Turunen/ Kulttuuripalvelu

Ei kommentteja: