keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Uudet kuvailulaitteet antavat laajoja mahdollisuuksia!

No nyt on testattu uusia kuvailuluureja ja härpättimiä isossa salissa, jossa tekniikkaa pörisee tuvan täydeltä.

Valitettavasti en osaa sanoa varusteiden teknisestä puolesta paljon mitään. Mulla, testiajavalla kuvailutulkilla, oli käytössä asiallisen tuntuinen mikrofoni jossa oli säätöjä enemmän kuin olen nähnyt missään mikissä. Istuin "lennonjohdossa" eli siellä tekniikkakopissa, jossa tulkki muutenkin varmaan istuisi.

Mikrofonin kaverina pöydällä oli joku nökkä - olikohan se modulaattori tms? - ja kuuntelijat taas istuivat salin puolella luurit päässä. Luurit olivat "tavallista" Sennheiseria joita saa kaupasta, ja joita ihmiset käyttävät kuulemma esim. tv:tä katsellessaan. Niistä valitaan vain taajuus, josta kuuluu kuvailijan puhe. Eli periaatteessa näitä voisi hankkia mikä tahansa esityksiä tarjoava putiikki (teatterit, elokuvateatterit) aika siedettävään hintaan, muutamat luurit ja muut tykötarpeet kun maksavat yhteensä alle 500 e per setti.

Tietenkin Näkövammaisten kulttuuripalvelu hankkii näitä myös, mutta musta ei olisi hassumpi idea, jos vaikka joka teatterissa olisi varustus muutamalle näkövammaiselle.

Testaajat taas olivat eniten innoissaan siitä, että näillä varusteilla tai ainakin näiden varusteiden näyttämällä tiellä pystyisi esim DVD-elokuviin liittämään suoraan kuvailuraidan. Käytännössä idea tietenkin pitäisi ensin markkinoida tuotantoyhtiöille ja/tai levittäjille, pitäisi tehdä näyttöjä siitä, miten etukäteen nauhoitetu kuvailu ja elokuva pörisevät yhtäaikaa (juuri näillä vehkeillä onnistuu se) ja millaista etua kuvailu tuo sille joka ei näe. Ja tietenkin: keiden palkkalistoilla kuvailutulkki sitten on? Leffapuolen tietenkin. Taas uudet palkkioneuvottelut.

Mutta testauksen tulos? Vehkeet kestävät työnsä eivätkä ota häiriöitä isostakaan massasta ympäröivää tekniikkaa.

Tilannekomiikkaa:
Tulkki laskettelee kylmiltään tilanteeseen heitettynä pelkkää tekstiä: "Enkeli taivaan lausui näin miks hämmästyitte säikähtäin. Peppi Pitkätossulla on hevonen ja apina. Peppi Pitkätossulla on vieläkin hevonen ja apina. Jag tror jag tror på sommaren, jag tror jag tror på sol igen. ..." ja firman tuotantopäällikkö pistää päänsä kopin ovesta sisään. "Enkelitaivaan lausui Peppi Pitkätossun hevoselle jag tror jag tror.." Hempan ILME oli ikuistamisen arvoinen! :-D

Ei kommentteja: