maanantai 4. toukokuuta 2009

Uusia tuulia

Pitkästä aikaa ehdin kuvailijatyöryhmän kokoukseen. Uusia tuulia, uusia tuulia!

Yritämme taas luopua kuvailutulkki-nimikkeestä ja siirtyä kuvailijaan. On näetsen käynyt niin, että toimintaamme aletaan vihdoin tuntea (jihaa, vasta neljä vuotta ensimmäisestä koulutuksesta :->) ja muut tulkit kuten myös kääntäjät eivät kuulemma tunne oloaan ihan kotoisaksi tämän tulkki-nimikkeemme kanssa. OK, se käy meille vallan. Kuvailu on se mitä tehdään, kai sitä sitten voi olla kuvailija samaan hintaan.

Maailma on myös pyörinyt hyvää vauhtia, eli ne opit mitä meille annettiin ensimmäisissä koulutuksissa, on nyt syöty, eikä Suomessa piileskellen paljon elämässä edetä. Tarkoituksena on käydä tutustumassa vähintään Lontoon/Englannin kuvailijatoimintaan, ja parin ihmisen lähettäminen sinne jollain rahoilla onnistuu kyllä. Myös Saksassa mennään lujaa eteenpäin toisella tapaa kuin meillä tai Englannissa, mutta toiseen matkaan on turha haaveilla rahoja mistään kuin pers kaivaa itse omasta taskusta jos haluaa mennä. Sama vika Barcelonan kesäisen kuvailukonferenssin kanssa - ihan turha haaveilla näillä tietämillä. Mutta se on tullut nyt jo ihan selväksi, että keskenään ei kannata jäädä istumaan, siinä ei tuu kuin sammalta pyllyyn. Tullut selväksi meille siis; nyt pitäisi vielä saada rahoittajat jotenkin hereille...

Kolmas uusi iso asia on kuvailulaitteistojen viimeaikainen tekninen kehitys. Iiriksen kannettavat kuvailulaitteistot vetelee viimeisiään ja ovat alunperinkin olleet kaikkea muuta kuin käyttömukavat. Monissa paikoissa, esim. isommissa museoissa, on jo sekä kuulo- että näkövammaisille sopivia viimeisen kiljahduksen mukaisia langattomia vermeitä ja jopa "kattosuihkuja". Homman heikkous on siinä, että meistä kuvailijoista kukaan ei ole vielä tuttu näiden vehkeiden kanssa. Koulutusta ja tutustumista pitäisi saada kehiin und schnell.

Tämä meidän nykyinen kuvailijatyöryhmä jatkaa edelleen toimintaansa, suunnitteluaan ja päivitystarpeiden silmälläpitoa. Vaikka en ole livekuvaillut lopputyöni jälkeen, olen mielelläni edelleen ryhmässä mukana, sillä haluan kuitenkin päästä edistämään kuvailutoimintaa tietoa levittämällä aina kun mahdollista. Ja sitäpaitsi haluan tuntea ne ihmiset edelleen, koska ne on hyvää porukkaa :-)

Seuraava jatkokoulutuspäivämme sovittiin joulukuun puolelle lauantaiksi. Sitä ennen pitäisi olla hoidettu Lontoo ja pari muuta isompaa tiedonjakokeikkaa.

Ei kommentteja: