Kuvailutulkkauksen kehittymisen suhteen on nyt pikkasen junnausta. YLEltä odotetaan päätöksiä muutamaisessa heidän omassa asiassaan, joka vaikuttaa siihen, miten voidaan suhtautua YLEn rooliin lähivuosina näissä meidän kehitelmissä ja koulutuksissa. Suomen Kulttuurirahasto on jo myöntänyt 6kt euroa tv-kuvailukoulutuksen järjestämiseen syksyllä, joten se kurssi toteutuu joka tapauksessa, vaikka YLE hannaisi työtilaisuuksien järjestämisessä. Käsityksemme mukaan elokuvien tuotantoyhtiöt/levittäjät alkavat pikkuhiljaa myös ymmärtää kuvailun tarpeen.
Tv-työn koulutukseen haku on nyt menossa, valinnat tehdään kesäkuussa.
Meidän puolella on ymmärrettävästi pelkoa siitä, että nykyisessä hyvin visuaalisessa ja monimutkaisessa kulttuurissa näkövammaiset nuoret saattaa tipahtaa kokonaan, myös sosiaalisista ympyröistä. Tämänkin estämiseksi kulttuuriartefaktien kuvailua tarvitaan lujasti.
Kuvailutulkkien yleiskoulutuksen tarpeesta ei näytä olevan epäilystä - poolia tarvitaan sitä enemmän, mitä paremmin kuvailumahdollisuudet ovat ihmisten tiedossa. Nytkin on yli 30 kiinnostunutta ympäri maata. Seuraavan peruskoulutuksen muodosta keskustellaan - olisiko se vaikka museohenkilökunnalle ympäri maata, menisi museiden henkilöstökoulutuksen piikkiin? Tarkoituksena olisi myös järjestää laajempi jatkokoulutus niille, jotka olivat alusta mukana mutta tippuneet kuvailukuvioista.
Kansallisteatterin kanssa vedetty pilottiprojekti on loppusuoralla, suunnilleen raportin kirjoittamista vailla. Loppukeskustelu on pidetty ja projekti selvisi "arvosanalla" 3,75 asteikolla 0-5, ei siis huono :-) Haettu asia eli malli kuvailutulkkauksen järjestämiseen teatteriesityksessä ei löytynyt sellaisenaan, mutta ainakin voidaan todeta, että jokainen teatteriproggis on erilainen kuvailun järjestämisen suhteen. Heterogeenisuus jyllää. Mukana ollut henkilökunta on suhtautunut positiivisesti ja asenteet kummallakin puolella on olleet kunnossa. Epäselvyyttä, mikäli sellaisesta voi puhua, on jälleen ja edelleen (kuten YLEssäkin) niissä kohdissa, missä päätetään rahoituksesta. Kuvailun järjestäminen ei ole ilmaista. Vertailukohta: esimerkiksi Ruotsissa - jonne suunnitellaan opintomatkaa - teatterikuvailu on ihan normaalia toimintaa; heille taas kuvailu televisiossa on vieraampi asia, meille taas se alkaa olla tuttua.
Turun amk:ssa järjestetty kuvailukoulutus on ensimmäinen laatuaan Suomessa, josta sai aitoja opintopisteitä :-) Siitäkin opittiin paljon, myös järjestäjäpuolella.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti